loading...
اندیشه های نو
محمد بازدید : 4 یکشنبه 04 اسفند 1392 نظرات (0)
-طراحی تقویم اجرایی وبرنامه ی عملیاتی سرگروه ها

۲-ایجاد بانک اطلاعاتی از دبیران مرتبط وغیر مرتبط

۳-برنامه ریزی جلسات گردهمایی وبازدیدازمدارس در طول سال با فرمت مشخص

۴-اطلاع رسانی جلسات گردهمایی استان وبرنامه ریزی جهت شرکت حداکثری دبیران

۵-شرکت در همایش یکروزه سرگروه های استان وارائه گزارش به معاونت آموزش وکارشناس گروه های آموزشی

۶-جمع آوری سوالات امتحانی خردادماه وارزیابی وارائه بازخورد به طراحان سوال ورسم نمودار وتجزیه وتحلیل سوالات وارائه گزارش به آموزش وامتحانات و کارشناسی گروه ها

۷-برگزاری کارگاه های آموزشی (کارگاه نقد وبررسی کتب وکتب جدید التالیف و...بازآموزی )

۸-تهیه وتنظیم بارم بندی وبودجه بندی دروس

۹پیگیری دوره های ضمن خدمت و باز آموزی جهت اعضا گروه های آموزشی

۱۰-برگزاری نمایشگاه وهمایش به مناسبت های مختلف


محمد بازدید : 4 شنبه 03 اسفند 1392 نظرات (0)
گزارشی خواندنی از جزئیات رهگیری هوایی دستگیری ریگی
 
    شکار تروریست در نیمه شب/ تیرهای دنا آلفا آخرین اخطار بود. نوبت به جنگنده شکاری نیروی هوایی رسید تا حضور خود را اعلام کند: «لیما یانکی نوامبرLyn 454، این صدای هواپیمای شکاری نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران است. شما رهگیری شده‌اید و باید در فرودگاه بندرعباس فرود بیایید...».
  
    به گزارش رجانیوز، به نقل از فارس، در آخرین ساعات شب سوم اسفندماه 88 اخباری محرمانه از حضور یک تبهکار بین‌المللی در بین مسافران پرواز هواپیمای بوئینگ 737 که با شناسایی و معرف پروازی «لیما، یانکی، نوامبر Lyn 454» و با شماره ثبت کشور قرقیزستان در کریدور پروازی به قصد بیشکک برنامه‌ریزی شده بود، توجه مسئولان وزارت اطلاعات ایران را به خود جلب می‌کند؛ پروازی که عبدالمالک ریگی سرکرده گروهک تروریستی جندالله را به همراه خود داشت.
 
  قرار بر این بود تا هواپیمای حامل ریگی توسط جنگنده‌های نیروی هوایی ارتش در یکی از پایگاههای ایران به زمین بنشیند در حالی که هیچ یک از خلبانان حاضر در عملیات اطلاعی از ماجرا نداشته و تنها موظف به زمین نشاندن هواپیمای مذکور بودند.
 
ساعت 23:15 سوم اسفندماه 1388

پست فرماندهی ارتش جمهوری اسلامی ایران
 
در کوتاهترین زمان ممکن، امیر سرلشکر عطاءالله صالحی فرمانده کل ارتش از طریق معاون اطلاعات خود، در جریان رهگیری این هواپیما قرار گرفت و دستور اجرای عملیات را صادر کرد.
 
اجرای این عملیات با نظارت فرمانده کل ارتش و معاون عملیاتی‌اش، برعهده فرمانده نیروی هوایی و نیز مرکز عملیات قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء(ص) سپرده شد.
 
دستور عملیات، ساده ولی واضح بود: «پرواز هواپیمای بوئینگ 737 به مقصد قرقیزستان قبل از خروج از حریم هوایی کشور باید در یکی از فرودگاههای ایران، ترجیحا تهران مجبور به نشستن شود.»
 
ساعت 23:25 سوم اسفند ماه 1388

ستادفرماندهی نیروی هوایی سالن توجیه مرکز فرماندهی نهاجا
 
امیر خلبان حسن شاه‌صفی فرمانده نیروی هوایی با سرعت وارد پست فرماندهی شده و دستور داد تا معاون عملیات، نماینده مرکز عملیات قرارگاه پدافند هوایی، فرمانده حفاظت اطلاعات، جانشین و مدیر عملیات و رییس مرکز فرماندهی در کمترین زمان ممکن حاضر شوند.
 
بلافاصله به کلیه پایگاههای هوایی کشور نیز اعلام آماده باش کامل برای اجرای یک رهگیری هوایی بسیار حساس داده شد.
 
فرمانده نهاجا در کوتاهترین زمان، دستور واصله را ابلاغ کرده و می‌گوید که شرح این ماموریت، دقایقی قبل، از طریق دفتر ویژه و با طبقه‌بندی «به کلی سری» و مستقیم در اختیار وی قرار گرفته است.
 
4 فرودگاه تهران، مشهد، کرمان و بندرعباس برای نشاندن هواپیمای مذکور در نظر گرفته می‌شود اما به دلیل آماده نبودن فرودگاه کرمان و بُعد مسافت فرودگاههای تهران و مشهد، در نهایت فرودگاه بندرعباس برای نشاندن بوئینگ 737 انتخاب می‌شود.
 
برای درک اهمیت موضوع، کافیست به برخی الزامات این طرح توجه کنیم:
 
- زمان تقریبی برخاستن هواپیمای مسافربری از امارات متحده عربی
 
- زمان ورود هواپیمای هدف به حریم هوایی ایران و استقرار آن در فضای تعیین شده عملیات
 
- ملاحظات و محدودیت‌های پرواز در شب و در مجاورت با مرز
 
- تعیین سقف پرواز امن برای اجرای سناریوی فرود
 
- پیش بینی حضور جنگنده‌های بیگانه برای کمک به هواپیمای هدف که احتمال پرواز آنها از روی ناو هواپیمابر آمریکا در خلیج فارس و یا نزدیکترین پایگاه زمینی به بندرعباس متصور بود
 
- محاسبه میزان سوخت جنگنده‌های رهگیر، در صورت طولانی شدن عملیات رهگیری و پیش بینی حضور هواپیمای تانکر در محدوده منطقه عملیات
 
- چگونگی نوع اخطار به هواپیمای مسافربری و تحلیل واکنش خلبان آن از سوی خلبان جنگنده خودی
 
- ارزیابی تحمل روحی و روانی خلبان هواپیمای هدف نسبت به رهگیری هوایی و نحوه ادامه آن تا حصول نتیجه مطلوب
 
- مدیریت فرود هواپیما در وضعیت دلخواه
 
- آمادگی رویارویی با افکار جهانی پس از این رویداد
 
- پیش بینی عدم تمکین خلبان هواپیمای مسافربری وسرپیچی وی از اخطارهای خلبانان ایرانی برای اجرای راهکارهای بعدی
 
در بخشی از طرح‌ریزی عملیاتی، قراربر این شد که به منظور پیشگیری از هرگونه رویداد غیرمنتظره، حداقل 2 فروند هواپیمای رهگیر اف 14 نیز برای تامین پوشش هوایی منطقه در نظر گرفته شود.
 
در دومین مرحله از تدوین طرح عملیاتی، 4 فروند هواپیمای شکاری مجهز به «کد آلرت» نیز در پایگاه نهم شکاری (بندرعباس) در نظر گرفته شد که 2 فروند از آنها به طور مستقیم در این عملیات درگیر شدند.
 
از پایگاههای شکاری تبریز، همدان، دزفول و بوشهر نیز خواسته شد تا مجرب ترین خلبانان خود را به محل کار فرا بخوانند تا در صورت بروز دخالت بیگانگان، این جنگنده‌ها آماده مقابله باشند.
 
ساعت 23:45 سوم اسفندماه 1388

ستاد فرماندهی نیروی هوایی ارتش
 
فرمانده نیروی هوایی از طریق تلفن مستقیم و قرمز رنگ (که تلفن ویژه و غیرقابل شنود است)، با فرمانده پایگاه نهم ارتباط برقرار کرده و می‌گوید: «یک فروند هواپیما در ساعت نیم بامداد از فرودگاه دُبی پرواز و به سمت بیشکک حرکت خواهد کرد و از کریدور هوایی ایران خواهد گذشت. از شما می‌خواهم این هواپیما را رهگیری و وادار به فرود اجباری در فرودگاه بندعباس کنید. تکرار می‌کنم این هواپیما نباید از محدوده پروازی بندرعباس خارج شود.»
 
جنگنده فانتوم (اف4) نیروی هوایی ارتش
 
ساعت 23:50 سوم اسفندماه1388

پایگاه نهم شکاری (بندرعباس)
 
خلبانان آلرت پایگاه در کمترین زمان آماده عملیات می‌شوند.
 
نحوه طرح‌ریزی این عملیات ایجاب می‌کرد نیم ساعت پس از پرواز اولین جنگنده رهگیر (هواپیمای اصلی)، دومین فروند نیز در منطقه پروازی و در ارتفاعی مطمئن و نزدیک به صحنه عملیات، قرار بگیرد.
 
جنگنده رهگیر خودی در طرح با نام «دنا آلفا» و هواپیمای دوم نیز با نام «دنا براوو» و هواپیمای آماده بر روی باند نیز به نام «دنا چارلی» معرفی شدند.
 
در اولین دقایق بامداد چهارم اسفندماه 1388، 2 فروند هواپیما از ناوگان ترابری سوخت رسان نیز به پرواز درآمدند.
 
یک فروند بوئینگ سوخترسان 747 جامبوجت به مقصد اصفهان به پرواز خود ادامه داد و سپس به همراه 2 فروند هواپیمای اف14 که از آسمان منطقه به سمت شرق و شمال شرق در حرکت بودند، عمل اتصال هوایی سوختگیری را با هدایت رادار در منطقه انجام دادند.
 
یک فرود بوئینگ 707 نیز به سوی منطقه پروازی سوختگیری هوایی در حد فاصل پایگاه کرمان و بندرعباس ادامه مسیر داد.
 
لحظه پرواز جنگنده تامکت (اف14) نیروی هوایی ارتش
 
ساعت 01:34 بامداد چهارم اسفند ماه 1388

فرودگاه دُبی
 
هواپیمای هدف از باند فرودگاه دُبی به پرواز در می‌آید.
 
کارکنان مرکز رادار هوایی قرارگاه پدافند هوایی نیز به خوبی می‌دانستند براساس قوانین بین‌المللی ایکائو، هر هواپیمای ورودی به کشور باید 10 دقیقه قبل از ورود، با فرکانس رادیویی رادار ارتباط برقرار کرده و پس از دریافت کد رهگیری از قبل تعریف شده، مجوز ورد به فضای کشور را دریافت کند.
 
هرچند این موضوع سبب سهولت در کشف و شناسایی می‌شود، اما همزمانی ورود چند پرنده ناشناس آنهم به فاصله 2 تا 5 دقیقه، نگرانی‌های خاص خود را در کشف و شناسایی در پی دارد.
 
ساعت 01:53 بامداد چهارم اسفند ماه 1388

پایگاه نهم شکاری
 
جنگنده شکاری «دنا آلفا» با کسب اجازه از برج مراقبت به پرواز در آمده، بلافاصله با کمک رادار، در مسیر 60 مایلی هواپیمای مسافربری قرار گرفت که تا دقایقی دیگر وارد حریم هوایی کشور می‌شود.
 
دقایقی بعد، هواپیمای مسافربری بر فراز بندرعباس قرار گرفته و فانتوم «دنا آلفا» خود را به آن نزدیکتر کرده و منتظر دستور می‌ماند.
 
بر اساس محاسبات دقیق، فقط 10 دقیقه برای مجاب کردن خلبان هواپیمای مسافربری فرصت باقی است.
 
خلبان «دنا آلفا» با نزدیکی به هواپیمای مسافربری، به فرمانده پایگاه می‌گوید که این هواپیما از نوع 737 است. فرمانده نیز با ابراز خوشحالی از درست درآمدن محاسبات، به او می‌گوید فاصله‌اش را با هواپیما حفظ کرده و آن را گم نکند.
 
جنگنده دوم (دنا براوو) نیز به پرواز درآمده و خیلی زود خود را میان نقطه ارتباط رادار زمینی و کاروان پروازی مستقر در بندرعباس جای می‌دهد.
 
رادار منطقه، 2 بار با هدایت جنگنده رهگیر، به هواپیمای مسافربری، درخواست فرود آن را می‌کند که هر 2بار با بی‌اعتنایی خلبان مسافربری مواجه می‌شود.
 
رادار با اطمینان از استقرار شکاری رهگیر در پشت سر هواپیمای مسافربری، فرمان خود را برای اقدام به فرود اجباری در بندرعباس صادر کرد: «... لیما یانکی نوامبر 454! ادامه پرواز شما با اشکال مواجه شده است. شما باید در فرودگاه بین المللی بندرعباس به زمین بنشینید.»
 
با اصرار خلبان قرقیز بر ادامه مسیر، این بار رادار با لحن آمرانه‌تری خطاب به هواپیمای هدف می‌گوید: «هواپیمای با معرف لیما یانکی نوامبر Lyn 454 که در کریدور هوایی A-419 در ارتفاع 25هزار پا در حال پرواز هستید... تکرار می‌کنم... شما باید در فرودگاه بندرعباس عمل فرود اجباری را انجام دهید...»
 
با بی پاسخ ماندن مجدد این اخطار، این بار رادار به حضور شکاری‌های رهگیر اشاره کرده و می‌گوید: «لیما یانکی نوامبر Lyn 454! شما توسط شکاری‌های نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران رهگیری شده‌اید و باید در فرودگاه بندرعباس عمل فرود احباری را انجام دهید...»
 
اما این بار نیز خلبان مسافربری از دستور سرپیچی می‌کند.
 
پس از آنکه اخطارهای پی در پی رادار با بی‌توجهی خلبان مسافربری مواجه شد، این بار نوبت به هواپیمای شکاری نیروی هوایی (دنا آلفا) رسید تا حضور خود را با قدرت و صلابت تمام به نمایش بگذارد: «لیما یانکی نوامبرLyn 454، این  صدای هواپیمای شکاری نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران است. شما رهگیری شده‌اید و باید طبق مقررات بین المللی هوایی در فرودگاه بندرعباس فرود بیایید...»
 
باز پاسخی از سوی خلبان بوئینگ 737 شنیده نشد.
 
هدف به سرعت در حال خروج از محدوده فضای بندرعباس بود.
 
خلبان شکاری تلاش کرد تا به هواپیمای قرقیزستانی نزدیک شود. در فاصله هزارپایی از سمت چپ، شکاری ایرانی اکنون به موازات و در کنار هدف و اندکی بالاتر از هواپیمای مسافربری روی کانال بین المللی گارد در باند فرکانس UHF با اعتماد به نفس و خونسردی کامل بار دیگر چنین اعلام کرد: «هواپیمای با معرف شناسایی Lyn 454توجه کنید...»
 
با بی توجهی چندین باره خلبان مسافربری، خلبان شکاری ایران تصمیم گرفت در موقعیت و فاصله بسیار نزدیکی به موازات دید خلبان، در مقابل کابین هواپیمای مسافربری قرار بگیرد و برای آخرین بار تلاش کرد با خاموش و روشن کردن چراغ های وضعیت بر روی بال چپ و راست خود و یا چراغ گردون قرمز بر روی سکان عمودی، توجه خلبان مستقر در کابین هواپیمای مسافربری را به خود جلب کند.
 
خلبان قرقیز به طرز عجیبی باز هم واکنش نشان نداد و خلبان شکاری نیز وضعیت را با فرمانده پایگاه در میان گذاشت اما پیام فرمانده بسیار کوتاه و قاطع بود: «... هواپیمای هدف باید در فرودگاه بندرعباس بنشیند.»
 
خلبان «دنا آلفا» بلافاصله پس از دریافت دستور، موقعیت خود را تصحیح و اولین رگبار مسلسل را با 3 ثانیه نواخت ممتد تیر آغاز کرد.
 
تیرهای مسلسل هواپیما از نوع جنگی و فشنگ 20 میلی متری، آسمان کویر ایران را به سمت جنوب کرمان شکافت.
 
شلیک تیرها هم کارساز نشد و خلبان شکاری از دریافت پیام مثبت از بوئینگ 737 ناکام بود اما او وظیفه داشت به هر صورت ممکن، هواپیما را به زمین بنشاند.
 
جنگنده آلفا دست بردار نبود. بر فراز و بر بال هواپیمای بوئینگ 737 با علائم بصری نظیر خاموش و روشن کردن چراغ های وضعیت و چشمک زن، هواپیمای مساقربری را برای چندمین بار مخاطب قرار داد که: «هواپیما با معرف شناسایی Lyn 454 برای آخرین بار اخطار می‌کنم...»
 
و بی درنگ دستش را به مدت 2 ثانیه بر ماشه مسلسل فشرد و بار دیگر خطی از آتش تا دوردست ترسیم شد.
 
حالا دیگر خلبان بوئینگ 737 کاملا متوجه قاطعیت نیروهای ایرانی شده و فهمیده بود که هواپیمایش رهگیری شده است.
 
زمان، این بار برای او به کُندی و برای خلبان شکاری رهگیر به سرعت سپری می‌شد.
 
کم کم به این نتیجه رسید که چاره‌ای جز تبعیت ندارد. درست بر فراز آسمان فرودگاه کرمان به سمت طبس، از ادامه مسیر منصرف شد و علامت بصری پرواز هواپیمای شکاری را با گردش به چپ پذیرفت و دنبال کرد.
 
بالاخره خلبان مسافربری به صدا آمد و گفت: «قربان! هواپیمای مسافربری، گردش به چپ را برای بازگشت آغاز کرد.»
 
این بهترین جمله ای بود که خلبان آلفا در طول چندین سال پرواز خود شنیده بود.
 
آلفا از خلبان «دنا براوو» خواست که در موقعیت پشت سر وی، ضمن مراقبت هوایی از فضای رهگیری، روند حرکت هواپیمای مسافربری را تحت نظر داشته باشد.
 
 
 
طرح گرافیکی عملیات رهگیری/ برای دیدن سایز اصلی، روی عکس کلیک کنید
 
ساعت 02:45 بامداد چهارم اسفندماه 1388

ایستگاه کنترل تقرب بندرعباس
 
برج مراقبت، اولین پیام هواپیمای مسافربری را دریافت و این خبر در اندک زمانی، کلیه عوامل اطلاعاتی، امنیتی و عملیاتی را چه در تهران و چه در بندرعباس با خوشحالی زائدالوصفی مواجه کرد.
 
خلبان «دنا آلفا» پس از اطمینان از اینکه چرخ‌های هواپیمای مسافربری در روی باند قرار گرفت، با آرامش خاطر به دور محوطه فرودگاه چرخی زد و با متوقف شدن هواپیمای مسافربری در انتهای باند، به دستور فرمانده پایگاه، آماده فرود شد.
 
 
دستگیری عبدالمالک ریگی
 
دقایقی بعد به خلبان شماره 2 نیز اعلام شد که عملیات با موفقیت به پایان رسیده و می‌تواند در پایگاه  فرود بیاید.
 

محمد بازدید : 3 شنبه 03 اسفند 1392 نظرات (0)
سلاااااااام.....من چی کار کنم نه واقعا چی کار کنم؟

اومدم خیر سرم پست هنرمندان رو بعد سالی بذارم...می نویسه به دلیل وجود اسکریپ نمیشه..

بکوبم دهنت..؟

دیروزم همین آش بود و همین کاسه...بعد بگین چرا پست نمیذاری من که 24ساعت اینجام بلاگفا نمیذاره پست بذارم...

منو ول کنن این روش رو هم به کار می گیرم.

عکس های طنز و دیدنی (63)


نترس عمو آدم برفی که ترس نداره؟

به جان خودم اگه یه بار دیگه بلاگفا از این بازی در بیاری میدم آدم برفیه بخورتت..

عکس های طنز و دیدنی (63)

چیه مشکلیه؟اینم پست راحت شدین؟

به قول نیما تو مسیر انحرافی خوب شد؟

عکس های طنز و دیدنی (63)


دیگه عرض کنم به خدمتتون که...

من موقعی که هوش سیاه 2 میبینم بعد فیلم حساس می شه این شکلیم

عکس های طنز و دیدنی (63)

ولی باور کنید اون قسمت که کامران دنبال ایمان می کنه تا هارد رو ازش بگیره قبلشم کلی زدتش...من واقعا اون لحظه وایساده تلویزیون می دیدم

ــــــــ ــــــــ ــــــ ـــــــــــ ـــــــــــــــ ــــــــ ـــــــــــــــــــ ــــــ ـــــــــــــ ـــــــ

حالا که اومدم آپ کنم بذارید بگم دور هم بخندیم

همون طور که گفته بودم من و خونوادم و دوستام کلا آدمای باحالی هستیم....تعریف از خود نباشه یه وقتی هاااا

تو کلاس همه داشتیم با معلمو با خودمونو ... حرف می زدیم یادم نیست چی شد دوستم یهو اومد یه مثل بیاره خیییییییلی بی ربط اون وسط گفت :ندیدم نون گندم...

منم ومدم بقیه شو بگم:دیدم که دست مردم...

جان؟چی شده؟

به دوستم می گم چی می گی بابا...نخوردیم نون گندم...اصلا یه وضعیه هااا

           .............................................................................

دوستای گلم امید وارم همیشه شاد باشید...

فعلا هر چی سعی می کنم اون پستو براتون بذارم ولی آش همونه و کاسه همون

شاید روزی برسه که من بتونم راحت پست بذارم.... شاید...


محمد بازدید : 8 شنبه 03 اسفند 1392 نظرات (0)

نماز شب مجموعاً یازده ركعت است:

1. هشت ركعت آن، كه دو ركعت، دو ركعت، مانند نماز صبح خوانده می شود و

چهار دو ركعتی آن به نیت نماز شب می باشد.

2. دو ركعت نماز شفع: در ركعت اول آن بعد از حمد، سوره «ناس» و در ركعت دوم بعد از

حمد، سوره «فلق» خوانده شود.

3. یك ركعت نماز وتر: بعد از حمد سه بار سوره «توحید» و یك بار سوره «فلق» و یك بار سوره

«ناس» بخوانیم و می‌توان یك سوره تنها خواند، سپس دستها را برای قنوت به سوی آسمان

بالا می بریم و حاجات خود را از خدا می خواهیم.

و  چهل مرتبه «اللهم اغفرللمونین والمومنات والمسلمین والمسلمات»

و  هفتاد مرتبه می گوییم: «استغفرالله ربّی و اتوبُ الیه».

آن گاه 7 بار می گوییم «هذا مقامُ العائذِ بكَ منَ النّارِ»؛

و بعد از آن 300 مرتبه می گوییم: «العفو»

و سپس می گوییم:«ربّ اغفرلی و ارحمنی وتُب عَلیَّ انّكَ انتَ التّوابُ الغفُورُ الرّحیم».

می توان به جای چهل مرتبه اول برای چهل شخص طلب مغفرت کرد

مثلا «اللهم اغفر لمحمدرحیمی»


محمد بازدید : 4 شنبه 03 اسفند 1392 نظرات (0)

سقراط 2484 سال پیش گفته بود" نخستین گام برای برداشتن ملتی از روی زمین پاک کردن حافظه تاریخ  از آن قوم و ملت است"وقتی گذشته چراغ راه آینده تلقی می شود اسنادی که حکایت از گذشت و گذشته آدمی حکایت دارند یعنی همین آثار و دستآوردهای هنری و معماری و صنایع مستطرفه و ظریف هستند که  چراغ راه حساب می شوند که برای بسیاری از مردم ما متاسفانه از ارزش چندانی برخوردار نیستندوبه نوعی می توان گفت از اعتماد به نفس لازم در افتخار کردن به میراث ارزشمند گذشته خود و کسب اعتبار و توجه برخوردار نیستند،تاریخ گواهی می دهدهرکس بخواهد گذشته خود را بشناسد وتصمیم داردامروز و یا فردایرخود را بهتراز شرایط کنون ترسیم کند نیازمند شناخت گذشته خودونیاکان خود است.مقاومت  اقوام و ملتهای صاحب فرهنگ و تمدن  جهان امروز از  تخریب ها و ویرانی های حوزه فرهنگی بیانگر اهمیت آن است. با وجود آنکه ویژگی ممتاز و دلیل ماندگاری هنر ایران زمین پیروزی در میدان مقاومت ها وآزمون های سخت و طاقت فرسای هنرمندان آن است و با گداختگی خود هنری ماندگار ساخته اند  تمدن ما علی رغم ايستادگي در برابر مصائب و شدائد گرفتار دوران گذشته ، اکنون با آن ،همه ی مقاومت ها و صبوری ها چنان درهم فرور رفته  که باید اقرارکرد دامنه ویرانی های آن  در تاريخ جهان ومیان کشورهای ممتاز با مآثورات تاریخی و فرهنگی بی نظيراست.فراموش کرده ایم نيروي هنری و خلاقي شگرف اين ملت به تمدن و جهان متمدن هویت بخشیده وفرهنگ های جدیدی از آن همه کوشش و مساعی تربيت یافته اند و جهان بی هنررابه هنر خویش تسلا دادند،خدمات سازندگان مکان های تاریخی چون پرسپولیس.بیستون وطاق بستان.شوش و بیساپور.نقش جهان اصفهان و سازه های شوشتر.مسجد کبیر و کبود و شیخ لطف الله و...رافراموش نموده ایم میراثی که جوابگوي نیاز های همه ی اقوام بشر و  قبله گاه خاور دور باستانی بود حجاري‌هاي غني دركاخ، تصاوير بازگو كنندة جشن نوروزي و يا تصاويري كه ستايش خالص نيروي يزداني را مي رسانند و چشم اميد به سوي مبدأ داشتند نهاد های سرشار و فراواني راسيراب ساختند .سنگ نخستین میراث عظیم جهانی بر شالوده و بنیاد جغرافیای تاریخی این سرزمین بنانهاده شد حال چگونه ممکن است بدون آگاهی از گذشته و بی توجهی به دورانهایی که نیاکانمان سپری کرده اند درک یافته ها و گفته ها و نبشته های آنها میسرشود؟امروزه شاید یکی از علل مصیبت هایی که دامان میراث باستانی ما را گرفته است نیز ناشی از درک تاریخ و عدم آگاهی ما از هنر و زندگی و تلاش و مساعی آنهاست.در گستره جغرافیای تاریخی وسیع ایرانزمین، آثار و نشانه هایی بی مانند بر دامان  خاک آن از هنر و معماری گنجینه ها و آثار خودنمایی میکنند اما رشته ضعیف این آگاهی به دلیل  فقدان در ضعف شناسایی وقطع  پیوند های با گذشتگان است .زنگ خطر جدایی از میراث و فرهنگ با این ریسمان فرسوده بکلی ما را از گذشته منقطع و قطع امید خواهدکردشالوده ی تاریخ بشر با آثارتاریخی و فرهنگ اقوام  شکل گرفته است با همه آنچه گفته شد.میراث پایدار نیز از این امر مستثنی نبوده است. اینکه امروزه چرا به تاریخ گذشته  خود بی اعتنا هستیم ما را می آزارد و درد جانکاهی است که قلبمان را به درد آورده و وجودمان را می آشوباند.


محمد بازدید : 5 شنبه 03 اسفند 1392 نظرات (0)








مراسم هفتگی هیات حضرت قاسم(علیه السلام)

با نوای حجت الاسلام والمسلمین طالبی وسایر مداحان اهل بیت

زمان پنج شنبه ها بعد از نماز مغرب وعشاء


تعداد صفحات : 6

اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آرشیو
    آمار سایت
  • کل مطالب : 51
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 0
  • آی پی امروز : 0
  • آی پی دیروز : 4
  • بازدید امروز : 1
  • باردید دیروز : 3
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 4
  • بازدید ماه : 4
  • بازدید سال : 12
  • بازدید کلی : 355